Hvordan ramme inn bildene?

LindaSkaret_437092255_Exhale_DevotedGreen.jpg

Jeg får mange spørsmål om innramming og hvilke rammer som passer til bildene. For å gjøre det så enkelt som mulig for deg å finne rammer som passer har jeg laget alle bildene i standardformater.

Størrelsene vi bruker er:

• A4
• 30x40 cm
• 40x50 cm
• 50x70 cm
• 70x100 cm
• 78x118 cm (for kunsttrykk på lerret)
• 100x140 cm (for kunsttrykk på lerret)

Ramme inn med eller uten passepartout?

Noen butikker selger rammer med passepartout, andre selger dem uten. Passepartout er den hvite “kanten” som du sikkert har sett i noen rammer, som vil gi bildet mer luft før selve rammekanten. Som regel oppgir butikkene både mål på selve rammen og på innsiden av passepartoutet, slik at det skal være enkelt å finne ut av hva som passer best for deg, og det oppsettet du selv ønsker.

Det er en smakssak om man velger å ha passepartout rundt bildene sine eller ikke. Det kan for eksempel avhenge av hvor mye plass du har på veggen hvor bildet skal henge, hva bildet skal henge ved siden av, hva man selv liker og mange andre ting. Det finnes ingen fasit, og det er ingenting som er feil.

Om du vil at bildene skal virke enda litt større enn de faktisk er, kan det være fint å bruke rammer med passepartout. Personlig synes jeg også ofte at det er fint å gi bildene litt ekstra luft, spesielt heldekkende bilder med farge. Da er det fint å kunne bruke ramme med passepartout. Hvis det er et bilde som har mye hvitt rundt motivet, så er det kanskje ikke like nødvendig. Hvis man har en hvit vegg og et ganske lyst bilde kan man også vurdere å kjøpe et passepartout med en annen farge, f. eks. sort, for å få bildet til å stikke seg enda mer ut.

Om du går for passepartout, husk å dobbeltsjekke at det er syrefritt. Det står som regel på emballasjen. Hvis du bruker passepartout med syre kan det gjøre at bildet gulner over tid. Bruk også syrefri teip for montering av bilder i passepartouter, som du enkelt og forsiktig taper fast baksiden av bildet mot passepartoutet med.

Rammeverksted

Om du er opptatt av kvalitet og vil slippe å gjøre jobben med innrammingen på egenhånd er det beste alternativet å ta med bildene til et lokalt rammeverksted. De har som regel et bredt utvalg av kvalitetsrammer og glass som kan løfte helhetsinntrykket på bildene flere hakk. Noen tilbyr blant annet “Artglass” som er et glass nesten helt uten gjennskinn og som også gjør at fargene på bildene kommer enda bedre frem enn i rammer med vanlig glass eller pleksiglass. Selve bildene blir også gjerne bedre beskyttet når de er rammet inn hos rammeverksted.

Et annet tips hvis du vil unngå refleksjoner i glasset er å gå for lerretsbilder. Det har jeg skrevet mer om her.

rammer_mørk.jpg
rammer_hvit.jpg

Her ser du eksempel på hvor ulikt ett og samme bildet kan oppleves ut i fra om det er hengt mot en mørk eller lys vegg, og om det er innrammet med eller uten passepartout.

For å få til dette oppsettet bruker jeg IKEA sine rammer i 61x91 cm på de store bildene. Disse har passepartout som passer perfekt til bilder i 50x70 cm. For å få 30x40-bildene til å henge pent i midten bruker jeg en ramme i 30x40 cm på disse, uten …

For å få til dette oppsettet bruker jeg IKEA sine rammer i 61x91 cm på de store bildene. Disse har passepartout som passer perfekt til bilder i 50x70 cm. For å få 30x40-bildene til å henge pent i midten bruker jeg en ramme i 30x40 cm på disse, uten passepartout. Jeg liker IKEA sine rammer Lomviken ganske godt, de er tynne og fine, og de kommer med passepartout. Men det er greit å nevne at det er pleksiglass på dem, så det blir en del gjenskinn.

Gullrammen jeg har brukt på bildet her er kjøpt på Clas Ohlson og er i størrelse 50x70 cm. Du finner den her.

Gullrammen jeg har brukt på bildet her er kjøpt på Clas Ohlson og er i størrelse 50x70 cm. Du finner den her.

 

Ta vare på kunsten din

All kunst bør henge i vanlige oppholdsrom, hvor det er normal innetemperatur og luftfuktighet. For høye temperatursvigninger eller ekstreme temperaturer og luftfuktighet kan skade papiret.

For å beskytte bildene ekstra godt kan du også bruke forseglingsteip på baksiden av rammen, for å hindre mest mulig luft å nå inn til bildet.

 

Lyssetting

Og en siste ting - husk å ha nok lys der du skal henge bildet da. Bildene bør jo gjerne ikke henge direkte i sollys, men det er viktig å ha litt belysning i nærheten slik at bildet og fargene kommer fint frem.

 
LindaSkaret_kunstguiden_lav.jpg

Bli inspirert og finn hjelp til å velge bilder på KUNSTGUIEN

LindaSkaret_1835154529_release-lerret.jpg

Unngå refleksjoner i glasset på rammen med lerretsbilder

Forrige
Forrige

Ny kunst inspirert av pop-art

Neste
Neste

Kunst som passer til Jotun LADY Exhale